administrator
Administrator
Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 23:05, 24 Mar 2011 Temat postu: Ryba po myśliwsku |
|
|
Składniki:
1 kg świeżej lub mrożonej ryby,
50 dag kurek,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy do smażenia,
2-3 łyżki masła,
mąka,
sól,
mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Ryby sprawić, umyć, natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zalać winem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na około 30 minut. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle, lekko przyprawić solą i pieprzem, odcedzić. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać oliwę. Rybę osączyć z zalewy, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę kurek, rybę i pozostałe grzyby. Polać 2-3 łyżkami zalewy i niewielką ilością pozostałego tłuszczu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piec około 30 minut.
Post został pochwalony 0 razy
|
|